08 oktober 2008

Crowd funding vs crediet crisis

Guido Gihaux
Je zult maar geld op de Icelandbank hebben... 40.000 nederlanders gedupeerd. Een heer met een 6x modaal inkomen heeft een hypotheek aanvraag gedaan voor een uiterst eenvoudig huisje. Afgewezen omdat hij abusievelijk het verkeerde geslacht heeft ingevuld.

Een relatief nieuw fenomeen is crowd-funding. Waarbij jij en ik geld kunnen doneren of investeren in projecten of producten. Mooie voorbeelden kennen we van Sellaband, My Football Club, maar ook van bv Obama (137 miljoen binnengeharkt). Micropledge biedt de mogelijkheid om met zijn allen te investeren in software projecten.
Nu de kredietcrisis opgestoken is, moeten we dan niet bij elkaar maar weer geld gaan lenen? Peer to peer lenen zoals ook Boober doet. Of de Social finance bank Zopa, of Prosper waarbij je in een soort vriendenclubje je geld kunt (uit)lenen. Het idee erachter is dat je je vrienden eerder (uit sociaal oogpunt) terugbetaalt dan aan onbekenden. Zal dit dan de 2.0 oplossing zijn voor de kredietcrisis?

Lees ook het artikel "Milk the masses for inspiration". De consument vult tegenwoordig het web, bedrijven kopen andere bedrijven en betaalt daarmee de waarde van wat consumenten op het web hebben achtergelaten aan meningen, reviews, etc.

1 reacties:

Neo (geen Edgar meer) zei

in de praktijk blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. het woud aan regels waar we mee te maken hebben en krijgen nu we met de meetingneeds cooperatie (www.meetingneeds.cc) proberen dmv onze zeer actieve community een seats2meet.com in rotterdam (www.s2m010.com) gefinancierd te krijgen. je wilt het niet weten!